fbpx

Over ons

Geschiedenis

Melik Alphan

Laten we beginnen bij het begin. Melik Alphan – de ondernemer – is een selfmade man; hij heeft zijn positie op eigen kracht verworven. Geboren in een dorpje in het Oosten van Turkije en in zijn tienerjaren zijn oudere broer en neven achterna is gegaan om 1400 kilometer verder aan de kust zijn geld te verdienen in het toerisme. Daar heeft hij zijn hart verloren aan een Nederlandse dame. In 2008 is Melik naar Nederland vertrokken. Met in de koffer wat kleding en een gitaar op de rug -waarop hij overigens geen noot kon spelen – in de hand is hij zijn avontuur in ons land begonnen.

De schoenmode voor heren was toen weinig sexy en met name kleurloos. Met schoenmakers in de familie en een flinke dosis ondernemerschap in het bloed is Melik zich volledig op een  schoenenlijn gaan richten. Na een intensieve tijd van onderzoek en contacten leggen is hij begonnen met een collectie van 17 paar bijzondere schoenen die hij in zijn koffer meenam vanuit Turkije. Hiermee is hij op zoek gegaan naar retailers teneinde zijn ideeën en stijl te toetsen. Door de vloed aan positieve reacties durfde hij het aan om 450 paar schoenen in te kopen. Thuis werd een slaapkamer omgetoverd tot magazijn. Hij had een kamer vol schoenen maar geen enkele winkel als klant. De collectie bestond in eerste instantie uit herenschoenen. Al vrij snel werd de klantenkring in Nederland groter en werden ook in België verkooppunten aangesloten en de collectie uitgebreid met riemen en seasonal producten zoals mocassins, loafers en leren slippers.
Meer lezen Minder

Philosophy & principles

Ons motto; “Melik Moving People” kent twee denkrichtingen. Ten eerste brengen schoenen de drager letterlijk van A naar B en ten tweede doet het dragen van Melik Shoes iets met jou of beter nog “ het raakt je”! Melik maakt schoenen, bijpassende riemen en tassen voor mannen die zich willen onderscheiden en zich goed willen voelen in wat ze dragen. Deze mannen kiezen bewust voor de bijzondere schoenen van Melik.

Bij Melik Shoes nemen we alleen genoegen met het beste van het beste. Daarom kunnen we met trots zeggen dat we schoenen maken die er niet alleen geweldig uitzien, maar ook veel draagcomfort bieden.

Style & Design

Melik Shoes is een modieus schoenenmerk. De passie voor het maken van mooie producten is in elk product zichtbaar. Daarbij staat prijs/kwaliteit prima in verhouding. De gepassioneerde ontwerpen van Melik zijn ieder seizoen verrassend en dragen de kenmerkende Melik signatuur. Het design proces begint al op de internationale leer beurs in Italië waar Melik Alphan zelf de mooiste leer -en suède materialen selecteert. Inspiratie voor de stijlvolle details vindt hij op beurzen en snuift hij op in het straatbeeld van de meest bruisende modesteden over de hele wereld.

Melik Shoes maakt gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen. Onze specialiteit is het handverven en finishen van schoenen. Dit is een bewerkelijk en secuur proces wat elk paar schoenen uniek maakt. Hierdoor geven we aan alle modellen een stuk beleving mee en krijgt elke schoen zijn eigen uitstraling.

MVO Style & Design

Melik Shoes is een modieus schoenenmerk. De passie voor het maken van mooie producten is in elk product zichtbaar. Daarbij staat prijs/kwaliteit prima in verhouding. De gepassioneerde ontwerpen van Melik zijn ieder seizoen verrassend en dragen de kenmerkende Melik signatuur. Het design proces begint al op de internationale leer beurs in Italië waar Melik Alphan zelf de mooiste leer -en suède materialen selecteert. Inspiratie voor de stijlvolle details vindt hij op beurzen en snuift hij op in het straatbeeld van de meest bruisende modesteden over de hele wereld.

Melik Shoes maakt gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen. Onze specialiteit is het handverven en finishen van schoenen. Dit is een bewerkelijk en secuur proces wat elk paar schoenen uniek maakt. Hierdoor geven we aan alle modellen een stuk beleving mee en krijgt elke schoen zijn eigen uitstraling.

Collectie

Jaarlijks wordt een voorjaars- en najaarscollectie uitgebracht. Iedere collectie bestaat uit zowel geklede schoenen of dress shoes en smart casual schoenen.
Smart Casual is momenteel de term voor laten we zeggen een casual schoen met een geklede touch. De dresscode smart casual is niet altijd makkelijk te omschrijven, omdat de dresscode op veel manieren te interpreteren is. Hij duikt ook steeds vaker op bij semi-formele gelegenheden zoals een netwerk borrel of bruiloft.

Naast de brede informele collectie staat Melik bekend om zijn collectie geklede schoenen. De dress shoes van Melik hebben een herkenbare ” handtekening”. Hierin kan elke man voor een bijzondere gelegenheid een geschikte schoen vinden.
Alle modellen worden in minimaal 5 modekleuren gemaakt. Retailers hebben een ruime keuze om een goede collectie samen te stellen

”Meer ”Minder”

 

Van essentieel belang is dat Melik Shoes een eigen merk is. Dit betekent dat iedere klant een collectie kan samenstellen die voldoet aan zijn wensen. De schoenen kunnen in overleg worden aangepast aan de wensen van de klant. De maatboog van Melik Shoes loopt van maat 36 t/m maat 52. We voeren enkel hele maten en maken gebruik van circa 6 verschillende leesten c.q. pasvormen.

Stijl en fashion staan hoog in het vaandel. Melik Shoes heeft dan ook bij vrijwel alle herenschoenen een bijpassende riem in dezelfde kleur en materiaal als de schoen. Wij vinden dat een echte “need to have”.

PRODUCTIE & MVO

Melik Shoes ziet duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid als een vanzelfsprekendheid. Niet voor de korte termijn maar voor de lange termijn zodat generaties na ons van al het natuurlijk schoon op de aarde kunnen genieten.

De focus ligt naast oog voor duurzame producten ook op een duurzame bedrijfsvoering. Hierbij moet je denken aan het bewust inkopen van duurzame grondstoffen, energie- en watergebruik, milieubewuste verpakkingen en het scheiden van afval. Daarnaast wordt er gekeken naar zaken als arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en natuurbeheer. Een duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering is doorgevoerd in alle geledingen van het bedrijf.

Productieplaatsen
Melik Shoes is gespecialiseerd in diverse authentieke maakwijzes en met name het handfinishen van het leer. Onze producten worden geproduceerd in Turkije. Overleer wordt uit Italië en Turkije betrokken. Fournituren en zolen komen uitsluitend uit Europa.

Binnen ons bedrijf en in de fabrieken (Turkije) waar onze producten geproduceerd worden, wordt de minimum leeftijd gehanteerd, worden werknemers marktconform betaald, vind geen kinderarbeid plaats, zijn werktijden regulier, is de werkplek veilig ingericht en werkt men in een gezonde, goed geventileerde werkomgeving.

Melik Shoes is een klein en overzichtelijk bedrijf waar alle aspecten van MVO goed gemanaged kunnen worden. Wij staan voor “eerlijke” producten. Wij zijn niet aangesloten bij een organisatie.

In ons bedrijf werken mensen vanuit diverse culturen met elkaar. Daarbij maken we gebruik van een op maat gemaakt wholesale programma waardoor we zo min mogelijk printen. We versturen facturen, bevestigingen en nieuwsbrieven digitaal ipv met de post. De werkvloer is verlicht met LED-lampen.

Onze buitenlandse productiepartners zijn groter in omvang en hebben meer mensen in dienst. Zij zijn wel aangesloten bij organisaties: Te weten: Schoenenfabriek; sedert 1996 aangesloten bij Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK). In de fabrieken zijn personeelsleden aangesteld en opgeleid om de veiligheid en gezonde werkomstandigheden te waarborgen. We zijn zelf circa 15 weken per jaar in deze fabrieken werkzaam om sturing te geven en toezicht te houden op het productieproces. We spreken de taal en kennen de cultuur.

Productie, ergonomie en huisvesting
Melik Shoes werkt doorlopend aan het optimaliseren van haar productie. Nieuwe technieken die het mogelijk maken om milieuvriendelijker te produceren of leer te verven, hebben doorlopend de aandacht. De gebruikte lijm en verf zijn allemaal op waterbasis en daardoor vrij van oplosmiddelen.

Melik Shoes is in onze 2018 verhuisd naar een nieuwbouwpand voorzien van een extra laag dakisolatie, dubbele beglazing en een energiezuinige en zelfvoorzienende warmte-koelte-installatie. Het totale energieverbruik is met deze ingrepen op jaarbasis gereduceerd. Ons kantoor, magazijn en showroom zijn rookvrij. Wij hanteren een actief anti-rook beleid.
Melik Shoes is aangesloten bij de ‘Bedrijfstak Pensioenfonds’. Alle werknemers zijn hierdoor verzekerd van pensioenopbouw.

Leersoorten en materialen
Melik Shoes gebruikt zowel chroom gelooid als plantaardig gelooid leer voor haar productie. Chroom gelooid leer is wel belastend voor het milieu. De kenmerken van chroom gelooid leer en plantaardig gelooid leer zijn zeer verschillend. Chroom looiing resulteert in een zacht en soepel leer, plantaardige looiing in robuust en stevig leer. Een mix van de twee looiingen is, afhankelijk van het gewenste eindresultaat, ook mogelijk. Voor stijlvolle dressed schoenen is mooi, soepel leer en dus een chroom looiing vereist. Plantaardig gelooid leer wordt gebruikt voor robuustere casual boots. 

Leer is in de kern een afvalproduct van de vleesindustrie. Koeien worden niet gefokt en geslacht voor de leeropbrengst. Melik Shoes verwerkt geen exotische dierenhuiden. Schoenen met een croco- of slangenprint zijn gemaakt van bewerkte runderhuid.

Melik Shoes & H32 Sneakers verwerken uitsluitend natuurlijk schapenvacht in diverse winter-items. Alle overige gebruikte grondstoffen voldoen aan de Europese normen.

Verpakking
Alle schoendozen zijn vervaardigd van gerecycled karton. Om de vorm van de schoenen te behouden worden ze tijdens het transport naar de winkel opgevuld met de gebruikelijk proppen vulpapier.

Papier vanuit ons magazijn en kantoor wordt gescheiden van ander afval, afgevoerd door een afvalverwerkingsbedrijf en wordt vervolgens gerecycled.

Kwaliteit
Melik Shoes en H32 Sneakers zijn producenten van kwaliteitsschoeisel. Een kwaliteitsschoen gaat gemiddeld vele malen langer mee dan een paar schoenen van mindere kwaliteit. Afhankelijk van de maakwijze is een paar Melik Shoes, in tegenstelling tot een kwalitatief mindere schoen, meerdere malen te verzolen. Langdurig gebruik en hergebruik door middel van reparatie is een eenvoudige manier om het milieu minder te belasten

Meer lezen Minder

 

Productie & Verkoop.

Productie vindt grotendeels plaats in het vaderland (Turkije) van het creatieve brein achter het gelijknamige label Melik. Voor onze producten maken wij alleen gebruik van hoogwaardige materialen en de mooiste leer-en suède soorten. Binnen ons productieteam is honderden jaren aan ervaring en expertise in het maken van schoenen aanwezig. Onze specialiteiten schoenen met Opanca zolen ontwerpen en het handverven van leer zijn voorbeelden van een staaltje verfijnd vakmanschap! Ook het gebruik van authentieke maakwijzes staan bij Melik Shoes hoog in het vaandel. Zo vindt u in onze collecties handgemaakte schoenen volgens o.a. de Goodyear en blake maakwijze. Melik heeft ruime capaciteit in de fabriek waardoor productie ook productie onder Private Label verzorgd kan worden. Naast Melik Shoes heeft Alphan het succes van meerdere Private Labels achter zijn naam staan.

 

Private label

Naast het uitbrengen van eigen collecties, produceert Melik Shoes private label collecties voor bedrijven als AB Lifestyle, Jac Hensen en Suitable.

Gezien COVID 19 is productie in Turkije interessanter geworden dan andere werelddelen, immers met een centrale ligging in Europa is Turkije makkelijk bereikbaar. Daarnaast heeft Turkije alle kennis en knowhow om prachtige producten te maken. Ze weten dit nog minder goed aan de Europese markt te verkopen. Hierin slaat Melik de brug.

Het grote voordeel van Melik ten opzichte van andere merken is dat Melik zijn eigen merk vertegenwoordigt en de productie zelf aanstuurt. Hierdoor is het toevoegen of juist weglaten van details, logo’s of afwijkende kleuren allemaal mogelijk. Op deze wijze is het mogelijk je eigen unieke collectie te creëren.

Ben je op zoek naar een vakkundige fabrikant, een betrouwbare partner en zakenrelatie binnen Europa die snel kan leveren, waar je betaalt in euro’s, die transporteert over de weg en waarvan de producten eerlijk tot stand komen? Informeer bij Melik naar de mogelijkheden.

Service & Staff

Bij hoge kwaliteitsproducten hoort uiteraard een hoog serviceniveau.

Melik Shoes heeft een platte organisatie, waardoor er korte lijnen zijn en snel geschakeld kan worden. Het dynamische team bestaat uit enthousiaste en gemotiveerde collega’s met ruime ervaring in de schoenenbranche. En nog belangrijker: ze weten als geen ander vragen van de klant snel en kundig op te pakken.

Het onderhouden van een goede relatie met klanten vinden we bij Melik Shoes uiterst belangrijk. Hiermee bouwen we aan intense en langdurige partnerships.

Ook gaat er bij ons wel eens iets verkeerd. Dat voorkomen we uiteraard nog altijd liever dan dat we dat genezen maar het belangrijkste is; we lossen het altijd snel en naar tevredenheid op.

Klanten kunnen 24/7 online inloggen in de B2B shop. Hierin is het mogelijk eenvoudig orders en facturen in te zien maar ook om online nabestellingen te doen. Melik Shoes houdt een ruime voorraad aan van de best verkochte modellen. Hierdoor kunnen nieuwe klanten tussentijds instappen en goedlopende maatseries snel worden aangevuld. Orders worden stipt en ruim voor het begin van het seizoen uitgeleverd.

Om onze klanten goed te ondersteunen in een succesvolle doorverkoop voorzien we ze zoveel mogelijk van product- en sfeerfoto’s van de schoenen en riemen. Daarnaast zorgen we voor Point Of Sale materiaal om het merk goed te kunnen positioneren in de winkel.

Iedere dag wordt met precisie en persoonlijke aandacht gewerkt aan alle fases van het bedrijfsproces; van het design tot aan de uitlevering aan de klant.

Hierdoor wordt het motto “Melik Moving People” door ons allemaal met liefde uitgedragen én doorgegeven.

Meer lezen Minder

 

Service & Staff

Bij hoge kwaliteitsproducten hoort uiteraard een hoog serviceniveau.

Melik Shoes heeft een platte organisatie, waardoor er korte lijnen zijn en snel geschakeld kan worden. Het dynamische team bestaat uit enthousiaste en gemotiveerde collega’s met ruime ervaring in de schoenenbranche. En nog belangrijker: ze weten als geen ander vragen van de klant snel en kundig op te pakken.

Het onderhouden van een goede relatie met klanten vinden we bij Melik Shoes uiterst belangrijk. Hiermee bouwen we aan intense en langdurige partnerships.